Rano matka,za dnia kosmetolog,wieczorem kucharka,ogrodniczka,prządka, w weekendy trener kosmetyczny

piątek, 23 sierpnia 2013

Oryginalna REMULADA - przepis

Remulada to sos duński na bazie majonezu i dodatków smakowych. W internecie króluje przepis Anety Kręglickiej z kaparami, ale to zupełnie inna inszość.

Spróbowałam odtworzyć oryginalny smak według składu na butelce z oryginalnym sosem:

majonez zrobiłam tradycyjnie:

1 jajko
łyżeczka musztardy
ocet
sól
cukier
pieprz
1 szklanka oleju

Zmiksowałam składniki aż powstał majonez

do tego dodałam
1 szklanka startej na drobno kapusty białej
pół szklanki tak samo startych ogórków konserwowych
czosnek z ogórków konserwowych lub odrobina świeżego, ale niedużo
3 łyżki słodkiego curry

Dokładnie wszystko wymieszałam.
Przelałam do butelki po keczupie.

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę!
      Daj znać, czy też Ci ta smakuje jak nam :-)

      Usuń
  2. O rany remulada! Ja jej robic nie muszę :) Bo moge kupić :) Bo w Danii mieszkam :) I jest to coś pysznego :) Właśnie wcinałam na śniadanko :) Podam moze trochę takich propozycji podawania remulady - typowo duńskich :) - z jajkami na twardo, z krewetkami, ze sledziami (słodkimi - tu nie ma słonych), a także do ryb w panierce, dokładniej do filetów z flądry polanych sokiem z cytryny. Nie wiem czy z Danią masz styczności - czy tu mieszkasz, czy bywasz, może niepotrzebnie piszę to co juz wiesz, ale nie znalazłam jeszcze informacji skąd jesteś, więc sobie pozwoliłam na małą dygresję do remulady :)
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Remuladę wypatrzył w sklepie mój syn. Postanowiłam zrobić ją sama aby nie jeść tych wszystkich dodatków E-ileśtam. Mieszkamy w Polsce i z przyjemnością spróbujemy remuladę z takimi daniami jak piszesz. Zaciekawiłaś mnie tymi śledziami na słodko. Napiszesz coś więcej?

      Usuń
    2. Śledzie slodkie - otóż duńczycy mają dostęp do śledzi świeżych, stąd nie potrzebują solenia :) Czasem w Lidlu można kupić solone sledzie, ale to rzadkość. Sledzie są w zalewie korzennej, w sosie pomidorowym, curry, i moje ulubione buraczkowe i inne :) Do tego smaku trzeba się przyzwyczaić, ale jest on poprostu słodki. Jakbyś miała dostęp do świeżych śledzi to mogę poszukać przepisu na taką zalewę. A i śledzie jedzone są na ciemnym chlebie, polane remuladą, z jajkiem na twardo np, i je się to nożem i widelcem :) Remuladę kupuję ekologiczną, taką co ma krótki termin ważności i już w sklepie stoi w lodówce, a nie na półce, czyli ma ograniczoną ilość eee... Zreszta tu nawet pasztety są tylko w lodówce i są jak domowe, mleko nie uht (a uht w niektórych sklepach są, ale są droższe i ludzie je kupują jak z przyczepami kampingowymi wyjeżdżają na wakacje :)), a ja też wyczuona jestem, bo mój tata pracował w przetwórstwie mięsnym i nawet parówek nie jadaliśmy, bo wiemy co w nich jest... więc opakowania czytam :) A i w remuladzie akurat tej którą mam w składzie są też brokuły. Jak masz jakieś pytania, coś więcej byś chciała wiedzieć to pisz:) Pozdrawiam!!!

      Usuń


Będzie mi miło, gdy zostawisz po sobie ślad postaci komentarza :-)

pinterest


Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa komentarza :-)