Grissini to rodzaj włoskiego drożdżowego pieczywa w postaci długich, cienkich paluchów. Tylko od nas zależy jakich dodatków smakowych użyjemy. Ja dzisiaj miałam smaka na zioła prowansalskie i użyłam ich całkiem sporo.
Przepis na moje grissini:
35 g świeżych drożdży
85 g cukru
łyżka gruboziarnistej soli kamiennej
100 g pełnoziarnistej mąki żytniej 1700
200 g pełnoziarnistej mąki pszennej 1850
400 g mąki pszennej 500
250 g ciepłej wody
pół torebki ziół prowansalskich
wyrób sprężyste ciasto i pozostaw na pół godziny do wyrastania
formuj dłońmi długie paluchy
ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na 15 minut w cieple
ustaw piekarnik na 185 st C
wstaw paluchy do nagrzanego piekarnika na 20 minut
Polecam serdecznie.
Ukradnę przepis jak mi się uda mąkę żytnią kupić...
OdpowiedzUsuńbardzo proszę :-)
Usuńu mnie mąka żytnia jest w sklepie wiejskim, ale gdy potrzebuję więcej lub bardziej pełnoziarnistą, kupuje przez internet we młynie