Pojawiła się już w sklepach castorama gorczyca w opakowaniach 1 kg do wysiewania w ogródkach warzywnych jako poplon.
Ponieważ jest czysta, nie zaprawiana żadną chemią (info bezpośrednio od producenta) to możemy jej używać do przygotowania samodzielnego musztardy.
Oczywiście można kupić gorczycę w małych torebeczkach ale to wychodzi dużo drożej.
Do wykonania przydaje się dobry malakser. Ja ją zrobiłam w Thermomixie, ale posiadając 'żyrafę' o dużej mocy, zrobisz to samo, tylko wolniej.
Musztarda jest ostrzejsza niż sklepowa.
Składniki:
100 g nasion gorczycy
80 ml wody
60 ml octu jabłkowego (6%)
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
Gorczycę przed zmiksowaniem trzymać w lodówce przez noc, wtedy konsystencja musztardy jest lepsza.
Wsyp gorczycę do TM, 2 minuty poz. 10
dodaj resztę składników, miksuj 1 min. poz. 6-7
Jeśli jest za gęsta, dodaj wody.
Tak przygotowaną musztardę zapakuj do słoiczków i trzymaj w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, gdy zostawisz po sobie ślad postaci komentarza :-)