Uwielbiam tarty. Szybkie i smaczne, zawsze pasują.
Na ciasto:
1 jajko
szklanka mąki
pół kostki masła
sól
ew. odrobina wody
Malakser wyrabia ciasto.
Nie wkładasz go do lodówki, nie ma czasu, goście czekają ;-)
Wylepiasz od razu formę - silikonową, by nie tracić czasu na smarowanie formy)
Wstawiasz piekarnik na 190 st C
Obierasz 5 cebul. Jedną siekasz drobno (lub sieka malakser) i podsmażasz na rumiano
Cztery pozostałe kroisz na ćwiartki i okładasz na cieście.
Do cebuli na patelni dodajesz mały kubeczek śmietany, sól, pieprz obficie i mieszasz smażąc minutę. Wylewasz masę na tartę. Posypujesz startą mozzarellą lub posiekanym żółtym serem z plastrem wędliny (niekoniecznie)
Zapiekasz 20 minut z termoobiegiem.
Gotowe :-)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, gdy zostawisz po sobie ślad postaci komentarza :-)