To było dawno temu, ale pamiętam jak dziś, kiedy babcia smażąc konfitury przestrzegała mnie przed zbyt długim smażeniem, aby się owoce "nie wygotowały z rozumu" :-)
Dziś stosuję tę zasadę u siebie. Thermomix pozwala na zrobienie pysznych konfitur w zaledwie 14 minut.
Moja dzisiejsza wersja konfitury agrestowej:
1,5 kg owoców agrestu czerwonego
130 g cukru
1 op. galaretki poziomkowej
Owoce i cukier włóż do naczynia TM. Zmiksuj 15 sek. poz 10.
Usmaż 13 minut Varoma, poz. 2
dosyp galaretkę, zmiksuj 20 sek poz 10
Wlej gorącą konfiturę do wyparzonych słoiczków, zakręć i postaw do góry dnem do wystudzenia.
Przy okazji pieczenia ciasta zapasteryzuj w piekarniku 20 minut w 100 stC.
musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńo tak :-)
Usuńa dodatek galaretki poziomkowej daje gęstość i ciekawy smak, polecam :-)
Czy aby nie ma pomyłki w ilości cukru? 130 g na 1,5 kg raczej kwaśnych owoców to nie za mało?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie to nie jest za mało. Zwłaszcza że galaretka również jest słodka. Nie wiem jak Ty, ale ja używam dojrzałych owoców agrestu a one same w sobie są naprawdę słodkie.
UsuńDzisiaj, kiedy już ponad pół roku cała moja rodzina jest na diecie ketogenicznej, czyli bezwęglowodanowej i zrezygnowaliśmy całkowicie z cukru, miodu i innych tego typu słodkich rzeczy, użyłabym ksylitolu lub stewii lub erytrytolu.
Jest to świetny przepis!Konfiturka nie za słodka,idealna do wszystkiego!!!
OdpowiedzUsuń