Z ogrodu do kuchni. Z kuchni do pracowni. Czyli co robi zapracowana mieszczanka na wsi.
Rano matka,za dnia kosmetolog,wieczorem kucharka,ogrodniczka,prządka, w weekendy trener kosmetyczny
niedziela, 14 lipca 2013
Pełnoziarnista tarta z groszkiem
Uwielbiam młody zielony groszek nie tylko z powodu smaku ale ze względu na tę radosną zieleń :-)
Moja dzisiejsza tarta to tak naprawdę kombinacja tarty i kiszu.
Składniki na dwie foremki 28cm
Ciasto:
300g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
pół opakowania drożdży suszonych
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
chlapka oleju
szklanka wody
Robot zagniótł ciasto - wodę dolewałam na końcu patrząc czy nie będzie za dużo lub za mało.
Podziel ciasto na dwie części, wygnieć palcami dno każdej foremki ciastem. Ja używam form silikonowych, więc nie smaruję ich niczym.
Nastaw piekarnik na 200 st. C
Farsz:
500g zielonego groszku (może być mrożony) - wysyp po połowie na ciasto
2 usmażone na złoto cebule
3 jajka
250g śmietany 10%
sól
pieprz obficie
2 ząbki czosnku
zmieszaj składniki.
Wylej na ciasto.
Na wierzch ułóż plastry pomidorów i/lub wędliny (moim zdaniem niekonieczna ale mięsożercy twierdzą inaczej)
Zapiekaj 25 minut aż wierzch się zrumieni.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, gdy zostawisz po sobie ślad postaci komentarza :-)