Rano matka,za dnia kosmetolog,wieczorem kucharka,ogrodniczka,prządka, w weekendy trener kosmetyczny

niedziela, 14 lipca 2013

Pełnoziarnista tarta z groszkiem


Uwielbiam młody zielony groszek nie tylko z powodu smaku ale ze względu na tę radosną zieleń :-)


Moja dzisiejsza tarta to tak naprawdę kombinacja tarty i kiszu.
Składniki na dwie foremki 28cm

Ciasto:
300g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
pół opakowania drożdży suszonych
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
chlapka oleju
szklanka wody

Robot zagniótł ciasto - wodę dolewałam na końcu patrząc czy nie będzie za dużo lub za mało.

Podziel ciasto na dwie części, wygnieć palcami dno każdej foremki ciastem. Ja używam form silikonowych, więc nie smaruję ich niczym.

Nastaw piekarnik na 200 st. C

Farsz:
500g zielonego groszku (może być mrożony) - wysyp po połowie na ciasto




2 usmażone na złoto cebule
3 jajka
250g śmietany 10%
sól
pieprz obficie
2 ząbki czosnku

zmieszaj składniki.
Wylej na ciasto.

Na wierzch ułóż plastry pomidorów i/lub wędliny (moim zdaniem niekonieczna ale mięsożercy twierdzą inaczej)

Zapiekaj 25 minut aż wierzch się zrumieni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Będzie mi miło, gdy zostawisz po sobie ślad postaci komentarza :-)

pinterest


Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa komentarza :-)