Rano matka,za dnia kosmetolog,wieczorem kucharka,ogrodniczka,prządka, w weekendy trener kosmetyczny

czwartek, 25 lipca 2013

Ogórki w zalewie musztardowej


Ogórki w zalewie musztardowej to jeden z naszych domowych ulubionych sposobów na ogórki na zimę.
Wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Nie wymaga całego dnia w kuchni. Te 16 słoików powstało wczoraj wieczorem w czasie około godziny plus pasteryzacja.

Zalewa:
1 l wody
3 płaskie łyżki soli
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu
2-3 ziela abgielskie
2 liście laurowe
5 czubatych łyżeczek musztardy

Wszystko zagotować.
W tym czasie umyć ogórki i kroić je wzdłuż na ćwiartki, układać w wyparzonych słoikach z DOPASOWANYMI NAKRĘTKAMI :-)

Zalać gorącą zalewą.
Pasteryzować w piekarniku w 150 st. C przez 20 minut stosując zasadę, że gorąco słoiki wkładamy do nagrzanego piekarnika a zimne słoiki do zimnego.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Będzie mi miło, gdy zostawisz po sobie ślad postaci komentarza :-)

pinterest


Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa komentarza :-)