Z ogrodu do kuchni. Z kuchni do pracowni. Czyli co robi zapracowana mieszczanka na wsi.
Rano matka,za dnia kosmetolog,wieczorem kucharka,ogrodniczka,prządka, w weekendy trener kosmetyczny
czwartek, 25 lipca 2013
Ogórki w zalewie musztardowej
Ogórki w zalewie musztardowej to jeden z naszych domowych ulubionych sposobów na ogórki na zimę.
Wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Nie wymaga całego dnia w kuchni. Te 16 słoików powstało wczoraj wieczorem w czasie około godziny plus pasteryzacja.
Zalewa:
1 l wody
3 płaskie łyżki soli
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu
2-3 ziela abgielskie
2 liście laurowe
5 czubatych łyżeczek musztardy
Wszystko zagotować.
W tym czasie umyć ogórki i kroić je wzdłuż na ćwiartki, układać w wyparzonych słoikach z DOPASOWANYMI NAKRĘTKAMI :-)
Zalać gorącą zalewą.
Pasteryzować w piekarniku w 150 st. C przez 20 minut stosując zasadę, że gorąco słoiki wkładamy do nagrzanego piekarnika a zimne słoiki do zimnego.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, gdy zostawisz po sobie ślad postaci komentarza :-)