Rano matka,za dnia kosmetolog,wieczorem kucharka,ogrodniczka,prządka, w weekendy trener kosmetyczny

piątek, 26 lipca 2013

Pełnoziarniste naleśniki z żurawiną


Pusta lodówka czasem zmusza do eksperymentów. Ten uważam za bardzo udany :-)
Nie jest to typowy cienki naleśnik lecz wypasiony, idealny na większy głód.


Ilość na dwie solidne porcje.

2 jajka
2 kopiaste łyżki maizeny (skrobi kukurydzianej)
2 kopiaste łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru

żurawina
4 plastry żółtego sera

Rozmieszaj wszystkie składniki trzepaczką lub zmiksuj.
Wylej połowę porcji na rozgrzaną z odrobiną tłuszczu patelnię - moja ma 26cm średnicy - i smaż chwilę do ścięcia się masy pod przykryciem. Odwróć naleśnik, połóż na nim dwa plastry żółtego sera, podsmaż drugą stronę pod przykryciem.

Zsuń z patelni na talerz, nałóż żurawinę i jedz na zdrowie :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Będzie mi miło, gdy zostawisz po sobie ślad postaci komentarza :-)

pinterest


Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa komentarza :-)