Przepis na te zalewę otrzymałam od sąsiadki. Warzywa z tej zalewy są doskonałe, idealnie doprawione, chcesz je wyjadać bez końca.
W ubiegłym roku robiłam w ten sposób ogórki, cukinię i paprykę. W tym roku zrobię tak samo.
Ta ilość zalewy wystarcza na 4,5 słoika o pojemności 900ml
Zalewa:
4 szkl. wody
1 szkl. cukru
1 szkl. octu
2 łyżki soli
Zagotować.
Do każdego słoika na dno wkładać:
3 plastry marchwi
1 plaster cebuli
suchy koper
1-2 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
3-4 ziarna pieprzu
kawałek korzenia chrzanu
Na to wkładać cukinie lub ogórki lub inne warzywa, zalać zalewą o dowolnej temperaturze. Pasteryzować jak zwykle. Ja pasteryzuję w piekarniku 30 minut.
Na jaką temperaturę trzeba ustawić piekarnik? Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńja zwykle ustawiam piekarnik na 100-110 stC - wtedy słoiki nie popękają w trakcie pasteryzacji.
Usuń