Rano matka,za dnia kosmetolog,wieczorem kucharka,ogrodniczka,prządka, w weekendy trener kosmetyczny

niedziela, 28 lipca 2013

Słodko-kwaśna zalewa do ogórków, cukinii, patisonów, papryki...

Przepis na te zalewę otrzymałam od sąsiadki. Warzywa z tej zalewy są doskonałe, idealnie doprawione, chcesz je wyjadać bez końca.
W ubiegłym roku robiłam w ten sposób ogórki, cukinię i paprykę. W tym roku zrobię tak samo.

Ta ilość zalewy wystarcza na 4,5 słoika o pojemności 900ml

Zalewa:
4 szkl. wody
1 szkl. cukru
1 szkl. octu
2 łyżki soli

Zagotować.

Do każdego słoika na dno wkładać:

3 plastry marchwi
1 plaster cebuli
suchy koper
1-2 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
3-4 ziarna pieprzu
kawałek korzenia chrzanu


Na to wkładać cukinie lub ogórki lub inne warzywa, zalać zalewą o dowolnej temperaturze. Pasteryzować jak zwykle. Ja pasteryzuję w piekarniku 30 minut.

2 komentarze:

  1. Na jaką temperaturę trzeba ustawić piekarnik? Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zwykle ustawiam piekarnik na 100-110 stC - wtedy słoiki nie popękają w trakcie pasteryzacji.

      Usuń


Będzie mi miło, gdy zostawisz po sobie ślad postaci komentarza :-)

pinterest


Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa komentarza :-)