Zamówiłam w szkółce drzew i krzewów nowe drzewka owocowe :-)
Jestem usprawiedliwiona, bo akurat TYCH nie mam.
Faworytka (Klapsa):
wszystkie zdjęcia pochodzą od sprzedawcy
Odmiana
została wyselekcjonowana w USA w 1860r. Uważana za jedną z najlepszych odmian
letnich. Drzewo rośnie silnie, tworzy koronę stożkowatą, luźną. Owoce duże lub
bardzo duże o masie około 170 - 220 g, często około 250 g, szeroko jajowate.
Skórka zielono-żółta, lekko błyszcząca, pokryta bardzo atrakcyjnym, czerwonym
rumieńcem. Miąższ kremowy, masłowy, drobnoziarnisty, soczysty i wybitnie
smaczny. Owoce dojrzewają około połowy sierpnia. Odmiana plenna, jedna z
najsmaczniejszych, owoce deserowe jak również znakomicie nadają się na susz i
kompoty, wytrzymała na niskie temperatury, dostatecznie na choroby. Jest dobrym
zapylaczem dla wielu odmian oraz jest zapylana przez duże grono grusz.
Czereśnia Ukraińska:
Drzewo rośnie średnio silnie. Owoce bardzo duże lub ogromne około 11-15g! Skórka czerwona, błyszcząca, atrakcyjna. Miąższ jasnoczerwony, słodki, soczysty, jędrny i wyśmienity w smaku. Dojrzewanie przypada w 5 tygodniu dojrzewania czereśni, i w tym okresie rzadko która odmiana dorównuje jej wielkością jak i smakiem. Sadzonka wyboru pierwszego/ekstra, bardzo dobrze ukorzeniona, zdrowa oraz wolna od guzowatości korzeni.
Grusza Chojuro:
Stara odmiana wyhodowana w Kawasaki w 1895r. W Japonii
jedna z najważniejszych odmian grusz. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, tworzy
rozłożystą koronę, w późniejszym wieku bardzo atrakcyjny wygląd z bogatym
ulistnieniem. Owoce średnie lub duże o masie około 150 g, ale dość często
zdarzają się gruszki powyżej 300 g. Skórka cienka, mocna, ordzawiona,
brązowo-ruda. Miąższ biały, kruchy, jędrny, słodki, aromatyczne o oryginalnym
posmaku, bardzo smaczny. Owoce dojrzewają we wrześniu, można je przechować
około 3 miesięcy. Dobrze nadaję się do uprawy amatorskiej ze względu na łatwość
w hodowli, smaczne, duże owoce oraz atrakcyjny wygląd drzewa oraz owoców.
Sadzonka wyboru pierwszego/ekstra, bardzo dobrze ukorzeniona, zdrowa oraz wolna
od guzowatości korzeni.
Śliwa Record:
Miejsce wyhodowania: Rumunia, odmiana
otrzymana z wolnego zapylenia śliwy Renklody Fioletowej. Drzewo rośnie średnio
silnie, tworzy wzniesioną koronę. Owoce duże lub bardzo duże około 70 - 80
g, w sprzyjających warunkach większe, owalne. Skórka fioletowoniebieska, a u
owoców mocno dojrzałych ciemno granatowa(prawie czarna), pokryta gęstym
nalotem. Miąższ złocisty, o delikatnej strukturze, aromatyczny, bardzo słodki, bardzo
smaczny, dość dobrze odchodzi od małej pestki. Owoce dojrzewają w drugiej
połowie września. Śliwa owocująca regularnie, średnio obficie, nie wymagająca
przerzedzania zawiązków w celu uzyskania bardzo dużych owoców, które mogą
dłużej pozostać na drzewie, gdyż nie opadają i nie miękną, tolerancyjna wobec
szarki.
Morela Sirena
Odmiana pochodzenia rumuńskiego. Drzewo rośnie średnio silnie, tworząc szeroką, rozłożystą koronę. Owoce duże około 60 – 70 g, owalne, wydłużone, atrakcyjne. Skórka pomarańczowa, z czerwonym, kropkowanym rumieńcem w ponad połowie pokrywającym owoc. Miąższ jasnopomarańczowy, soczysty, słodki, zwięzły, lekko aromatyczny oraz bardzo smaczny, dobrze odchodzi od pestki. Owoce dojrzewają w drugiej połowie sierpnia. Odmiana deserowa i przetwórcza, dość plenna, tolerancyjna na brunatna zgniliznę drzew pestkowych oraz kwiaty na wiosenne przymrozki, wytrzymała na niskie temperatury, nadająca się do uprawy amatorskiej, samopłodna.
Dwie Śliwy Renklody Uleny na jednym drzewku:
śliwa
dwuodmianowej Renklody Uleny Żółtej i Czerwonej - szczepionej na jednym
drzewku,które dojrzewają w tym samym czasie, co jest bardzo ważne
przy ochronie drzewek(np. oprysk na robaki, wykonujemy w tym samym czasie). Owoce
są duże, kuliste, pokryte białawym nalotem, różnią się kolorem skórki co
wygląda bardzo atrakcyjnie i smakowicie. Miąższ żółty z jaśniejszymi żyłkami,
miękki, galaretkowaty, aromatyczny i bardzo smaczny, dość dobrze oddziela się
od pestki. Owoce dojrzewają od połowy sierpnia, są deserowe jak i znakomicie
nadają się na kompoty, dżemy i inne przetwory. Odmiany samopylne i bardzo dobre
zapylacze dla innych odmian.
Morela Miodowa:
Odmiana Polska.
Drzewo rośnie średnio silnie, tworząc rozłożystą koronę. Owoce duże około 50 -
60 g i większe, jajowate. Skórka pomarańczowa, pokryta czerwonym i kropkowanym
rumieńcem, który zajmuje około połowy powierzchni owocu, atrakcyjna. Miąższ
ciemnopomarańczowy, soczysty, słodki, dość zwięzły, bardzo smaczny, dobrze
odchodzi od pestki. Owoce dojrzewają pod koniec lipca. Odmiana deserowa i
przetwórcza, plenna, o wyjątkowo smacznych owocach, mało podatna na choroby
oraz wysoko-wytrzymała na mróz.
Jabłoń Piglos:
Owoce
duże, stożkowate, wyraźnie karbowane przy kielichu. Skórka zielonkawa, pokryta
karminowym rumieńcem oraz delikatnym sinawym nalotem. Miąższ białawy,
drobnoziarnisty, jędrny, chrupiący, soczysty oraz bardzo smaczny o
charakterystycznym aromacie. Owoce dojrzewają na początku października.
Interesująca odmiana późnoziomowa, owocująca obficie i regularnie. Jest
znakomitym zapylaczem dla wielu odmian z uwagi na długi okres kwitnienia oraz
jest jabłonią częściowo samopłodną. Dość odporną na mróz, mało podatna na
mączniaka i średnio wrażliwa na parcha, oferowana na podkładce M26 -
gdzie nie rośnie silnie i drzewo wyrasta do około 2,5 metra wysokości i plonuje
bardzo dobrze. Dobrze nadaję się do uprawy amatorskiej.
Morela Somo:
Odmiana krajowa. Drzewo
rośnie silnie, tworzy kulistą, zagęszczoną koronę. Owoce średniej wielkości
około 25 – 35 g. Skórka ciemnopomarańczowa z kropkowanym, ciemnoczerwonym
rumieńcem pokrywającym 10 – 40 % powierzchni owocu. Miąższ ciemnopomarańczowy,
zwięzły, włóknisty, soczysty, aromatyczny i smaczny, dobrze odchodzi od pestki.
Owoce dojrzewają od połowy sierpnia. Odmiana deserowa i przetwórcza, o
późnej porze dojrzewania i wysokiej plenności, dostatecznie wytrzymała na mróz,
nadaje się do nasadzeń amatorskich.
Kronselska (Kronselka):
Jest to odmiana
pochodzenia francuskiego, wyhodowana w 1869 roku. Drzewo tworzy koronę kulistą
oraz luźną. Owoce są duże, kuliste. Skórka tłustawa, woskowożółta, błyszcząca,
od strony nasłonecznionej pokryta słabym, pomarańczo-różowym rumieńcem. Miąższ
kremowy, kruchy, soczysty, delikatny, bardzo smaczny o niepowtarzalnym
aromacie. Owoce dojrzewają niezbyt równomiernie od połowy września do połowy
października. Można je przechować do listopada. Odmiana o wyjątkowo smacznych
owocach w których znajduje się aż 26,4mg witaminy C na 100g owocu i
jest to jabłoń znajdująca się w pierwszej trójce o najwyższej wartości
witaminy C, wytrzymała na niskie temperatury, ale dość podatna na parcha.
Papierówka(Oliwka Żółta):
Jest
to stara odmiana pochodząca z krajów nadbałtyckich. Drzewo rośnie średnio
silnie i wyrasta niezbyt duże, tworzy szerokostożkowatą koronę. Owoce małe lub
średnie. Skórka jasnozielonożółta w pełni dojrzałości biaława, pachnąca. Miąższ
biały, soczysty, kwaskowy, delikatny, orzeźwiający, aromatyczny oraz smaczny.
Owoce dojrzewają pod koniec lipca. Odmiana wysokowytrzymała na mróz, mało
atakowaną przez choroby i mało wybredna co do gleb, jest dobrym zapylaczem dla
wielu jabłoni.
Czereśnia Rainier:
Odmiana
pochodzenia amerykańskiego. Drzewo rośnie dość silnie, tworzy koronę o mocnej
konstrukcji. Owoce duże o masie 7,5 - 8,5 g, a w sprzyjających warunkach
większe, szerokosercowate. Skórka jasnożółta pokryta jaskrawoczerwonym
rumieńcem, atrakcyjna. Miąższ kremowy , chrząstkowaty, soczysty, bardzo smaczny
i bardzo słodki o dużej zawartości cukrów. Odmiana późna, dojrzewa na przełomie
6/7 tygodnia dojrzewania czereśni. Bardzo atrakcyjna odmiana o jasnych owocach,
jej owoce dobrze znoszą transport i nie są podatne na pękanie.
Węgierka Wangenheima:
Miejsce pochodzenia: Niemcy. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, tworząc kulistą, zagęszczoną koronę. Owoce średniej wielkości do dużych, około 30-40 g, ale należy pamiętać o przerzedzaniu zawiązków owoców. Skórka ciemnogranatowa z jasnoniebieskim nalotem. Miąższ zielonkawożółty, soczysty, zwarty, bardzo słodki(nieco słodszy niż u Węgierki Zwykłej), wyśmienity w smaku, u owoców dobrze wyrośniętych łatwo odchodzi od pestki. Owoce deserowe i przydatne na przetwory, dojrzewają na początku września. Odmiana nadaję się do uprawy amatorskiej, wysokoodporna na mróz i mało wymagającą co do gleby oraz stanowiska. Obfite owocowanie oraz duże owoce uzyskuje się na glebach, głębokich i żyznych. Śliwa samopylna i dobry zapylacz dla wielu odmian, podkładka ałycza..
Kosztela:
Jest to bardzo
stara odmiana pochodzenia polskiego. Według rękopisów, nazwa pochodzi od króla
Jana III Sobieskiego, który żałował, że zerwano tych znakomitych jabłek
"kosz tylko". Drzewo rośnie silnie, tworzy gęstą koronę. Jest
jabłonią wytrzymałą na mróz oraz odporną na choroby. Owoce średniej wielkości,
kuliste. Skórka zielono-żółta do słomkowo - żółtej. Miąższ biały, wybitnie
słodki, prawie bez wyczuwalnego kwasku w smaku i aromatu, smaczny. Owoce do
konsumpcji nadają się w październiku. Odmiana mało podatna na choroby i
wytrzymała na mróz.
Grusza Dicolor:
Odmiana pochodzenia czeskiego. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy luźną koronę. Owoce średniej wielkości o masie około 130 – 170 g, pękate. Skórka, gładka, żółta, prawie w całości pokryta bardzo atrakcyjnym czerwono-karminowym rumieńcem. Miąższ białokremowy, soczysty, delikatny, masłowy, niezwykle smaczny. Owoce dojrzewają na przełomie września/października. Odmiana deserowa o wysokich walorach smakowych, dostatecznie odporna na niskie temperatury, mało podatna na parcha gruszy, plenna. Sadzonka wyboru pierwszego/ekstra, bardzo dobrze ukorzeniona, zdrowa oraz wolna od guzowatości korzeni.
Uff...
Już się nie mogę doczekać, a wysyłka dopiero
30 września...
Wow, nieźle :) Trzymam kciuki by wszystko się przyjęło :)
OdpowiedzUsuńjeszcze dwa miesiące do dostawy drzewek, mam czas na przygotowanie miejsca :-)
Usuńwszystkie drzewka się przyjęły!! hurra!!
Usuń