Rano matka,za dnia kosmetolog,wieczorem kucharka,ogrodniczka,prządka, w weekendy trener kosmetyczny

sobota, 13 lipca 2013

Gruzińskie chaczapuri / khachapuri


Zainspirowana odcinkiem Kuchennych Rewolucji o restauracji gruzińskiej zrobiłam te pyszne placki.
Chaczapuri nie można porównać do żadnego innego dania. Oryginalny farsz składa się ze słonej bryndzy owczej i jajka, w polskich warunkach można go zastąpić twarogiem. Jest wspaniały na gorąco i bardzo sycący. U mnie dziś z ajwarem.


Składniki na ciasto:
350 g mąki
250 g kefiru
sól
1/4 kostki margaryny
1/4 opakowania suszonych drożdży lub 1/8 świeżych

Zagniatamy sprężyste ciasto. U mnie zrobił to robot kuchenny. Pozostawiamy ciasto w spokoju na około 10 minut.


W tym czasie przygotowujemy farsz:

1 kostka twarogu
1 jajko
sól
pieprz

Mieszamy składniki.


Ciasto dzielimy na dwie części.

Podsypujemy mąką stolnicę lub blat kuchenny i wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra.


Nakładamy przygotowanych farsz na środek rozwałkowanego, okrągłego placka



zwijamy brzegi ciasta zamykając farsz w środku, tworząc rodzaj sakiewki


Odwracamy sakiewkę do góry dnem i delikatnie rozwałkowujemy na okrągły placek.

Na rozgrzanej patelni smażymy placek z obu stron

Podajemy gorące, pokrojone na ósemki (jak pizza) z dowolnymi sosami, ajwarem, leczo czy sałatkami.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco :) Zapisuję przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! Bardzo miły blog:) Pozdrawiam Krysia

    OdpowiedzUsuń
  3. tego szukałam! mam kilka pytań uściślających, może wynikają z braku doświadczenia ;)
    - opakowanie drożdży (o jakiej wadze? bo są różne)
    - kostka twarogu (jak wyżej w nawiasie)
    - czy/czym podlać patelnię w trakcie smażenia?
    - patelnia lepiej średnio, czy super gorąca?
    - po kilka minut z każdej strony, to mniej więcej ile?
    Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już odpowiadam:
      - drożdże suche u nas są 5g a drożdże świeże 10g
      - kostka twarogu to 200g
      - patelnię możesz natłuścić odrobiną oleju
      - nagrzej patelnię porządnie i gdy już będzie nagrzana zmniejsz nieco płomień/siłę grzania
      - smaż tyle, aż będzie usmażone - czyli aby placki się zrumieniły ale nie przypaliły - wszystko zależy od temperatury - im gorętsza patelnia, tym większe ryzyko, że spalisz placek z wierzchu a w środku pozostanie surowy. Za niska temperatura to znowu ryzyko, że placki będą niedopieczone i pół dnia spędzisz w kuchni...
      Mam nadzieję, że rozwiałam Twoje wątpliwości. Spróbuj, chaczapuri są tego warte :-)

      Usuń


Będzie mi miło, gdy zostawisz po sobie ślad postaci komentarza :-)

pinterest


Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa komentarza :-)