Przepis pochodzi z oficjalnej strony producenta thermomixa.
Ten przepis lubię szczególnie, ponieważ całkowity czas wykonania wynosi 5 minut :-)
Składniki na 2 słoiki 250 ml
- 90 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 30 ml oliwy z oliwek
- 300 g ketchupu bez konserwantów - najlepiej domowego
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 40 g miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego lub Worcester
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1-2 łyżeczki papryki słodkiej do smaku
- 1 szczypta papryki ostrej
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek. Rozdrobnić 5 sek. obroty 5.
Zgarnąć kopystką ze ścianek na dni naczynia.
Dodać oliwę, dusić Varoma 3 minuty obroty 1
Dodać ketchup, koncentrat, miód, sok z cytryny, sos Worcester lub sojowy i musztardę, gotować 5 minut, temp. 100 st.C poz. 1
Dodać pozostałe składniki, wymieszać 5 sek, poz. 4.
Przed podaniem ostudzić.
Gorący sos można przelać do słoików, zamknąć szczelnie i postawić na nakrętce do ostudzenia.
Sos można podawać do potraw z grilla lub zamarynować w nim mięso i upiec je razem z marynatą na grillu lub w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, gdy zostawisz po sobie ślad postaci komentarza :-)