Rano matka,za dnia kosmetolog,wieczorem kucharka,ogrodniczka,prządka, w weekendy trener kosmetyczny

sobota, 16 sierpnia 2014

Domowy przecier pomidorowy na zimę

Przecier pomidorowy ma mnóstwo zastosowań: od pomidorowej, przez sos do makaronu czy jako smarowidło do pizzy i wiele innych.
Sezon pomidorowy trwa w najlepsze, zatem warto poświęcić 20 minut na zrobienie kilku słoików z domowym przecierem pomidorowym.


  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
Pomidory z cukrem i solą wrzucam w całości do thermomixa. Miksuję 8 sekund obroty 10.
Włączam temp. Varoma, czas 20 minut, obroty 2 i idę poszydełkować :-)

Po tym czasie przelewam przecier do przygotowanych słoików, zakręcam, ustawiam w piekarniku. Jak zrobię kilka czy kilkanaście takich porcji, włączam piekarnik temperaturę ustawiając na 150 st C i pasteryzuję przecier około 30 minut.
Pozostawiam do ostygnięcia w piekarniku.

Będzie jak znalazł zimą i wiosną :-)
Na zdjęciu przecier (duży) w towarzystwie ketchupu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Będzie mi miło, gdy zostawisz po sobie ślad postaci komentarza :-)

pinterest


Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa komentarza :-)