Sezon pomidorowy trwa w najlepsze, zatem warto poświęcić 20 minut na zrobienie kilku słoików z domowym przecierem pomidorowym.
- 1,5 kg pomidorów
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka cukru
Pomidory z cukrem i solą wrzucam w całości do thermomixa. Miksuję 8 sekund obroty 10.
Włączam temp. Varoma, czas 20 minut, obroty 2 i idę poszydełkować :-)
Po tym czasie przelewam przecier do przygotowanych słoików, zakręcam, ustawiam w piekarniku. Jak zrobię kilka czy kilkanaście takich porcji, włączam piekarnik temperaturę ustawiając na 150 st C i pasteryzuję przecier około 30 minut.
Pozostawiam do ostygnięcia w piekarniku.
Będzie jak znalazł zimą i wiosną :-)
Na zdjęciu przecier (duży) w towarzystwie ketchupu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, gdy zostawisz po sobie ślad postaci komentarza :-)