Rano matka,za dnia kosmetolog,wieczorem kucharka,ogrodniczka,prządka, w weekendy trener kosmetyczny

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Przepis na domowy ketchup


Sezon pomidorowy czas zacząć!
Jemy je wprost z krzaka, na surowo, w sałakach, w sokach, zupach i sosach oraz w postaci domowych keczupów.
Na ten przepis trafiłam na ulubionej stronie z przepisami na thermomix - www.thermoprzepisy.pl. Kto ma szczęście mieć to urządzenie, niech tam zagląda.
Ketchup Właśnie zrobiony,  robi się druga porcja
A będą też kolejne!
Przepis dostosowałam jedynie do wymagań naszych kubków smakowych i oto jest: 
Pyszny, gęsty, lekko pikantny.




  • 1000 g pomidorów,pokrojonych
  • 130 g czerwonej cebuli, przekrojonej na połówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 wytrawnego wina
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 10 nasion gorczycy
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 3 łyżeczki soli
  • 100 g miodu lub cukru

Do naczynia miksującego włożyć  wszystkie składniki, rozdrobnić czas 5 s/obr 7.
Gotować 50 min/Varoma/obr. 2, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego postawić koszyczek.

Zmiksować 1 min/obr. 10. Przełożyć do słoików typu twist, po zakręceniu obrócić słoiki dnem do góry, pozostawić na ok. 10 minut do ostygnięcia.



Z tej porcji wychodzi 4 małe słoiki. Przepis pochodzi z książki http://shop.vorwerk.pl/thermomix/ksiazki-kucharskie/ksiazka-tak-lubie-gotowac.html

1 komentarz:


Będzie mi miło, gdy zostawisz po sobie ślad postaci komentarza :-)

pinterest


Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa komentarza :-)