Rano matka,za dnia kosmetolog,wieczorem kucharka,ogrodniczka,prządka, w weekendy trener kosmetyczny

wtorek, 14 maja 2013

Chleb razowy

Lubicie chleb razowy?
Ten robi się wyjątkowo łatwo!

350g mąki pszennej 1850
200g mąki pszennej 'zwykłej' czyli 650
300ml ciepłej wody
łyżka soli
łyżeczka cukru
15 g drożdży świeżych
chlapka* oliwy (około 2-3 łyżek)

wszelkie dodatki typu orzechy, ziarna słonecznika, zioła, czosnek, kminek mile widziane, choć akurat w tym chlebku je pominęłam

Wszystko wymieszać, ciasto wyrobić - u mnie robi to malakser
przełożyć do formy - np keksówki
ustawić w ciepłym miejscu, zostawić na 40 minut
Wstawić do nagrzanego do 200stC piekarnika 
piec 30 minut
zmniejszyć temperaturę do 180 stC i piec jeszcze 20 minut
wyjąć z formy i studzić na kratce

Chleb przy tych proporcjach nie kruszy się podczas krojenia


* chlapka to piękne określenie zasłyszane na forum kulinarnym, określające jedno chluśnięcie z butelki :-)

Dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba sprawa jest prostsza: wszystkie składniki umieścić w pojemniku, nastawić program trwający 3:50 :-)

W temacie robótkowym to marzy mi się sukienka z takich pasków. Zobaczymy, czy będzie sukienka, czy skończy się na bluzeczce :-)


Kury są bardzo ciekawskie :-)
Za każdym razem któraś próbuje dobrać się do aparatu, intryguje je mrugajce światełko, i tutaj możemy zajrzeć kurze do gardła :-D


a to właścicielka owego gardła


Pozostałe rosną szybko, niebawem dogonią wielkością dorosłe.


Szczęśliwe życie wiejskiej fabryki jajek :-)




Jak to dobrze, że dni pochmurne mamy już za sobą!
Pozdrawiam wszystkich obserwujących!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Będzie mi miło, gdy zostawisz po sobie ślad postaci komentarza :-)

pinterest


Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa komentarza :-)