Lubicie chleb razowy?
Ten robi się wyjątkowo łatwo!
350g mąki pszennej 1850
200g mąki pszennej 'zwykłej' czyli 650
300ml ciepłej wody
łyżka soli
łyżeczka cukru
15 g drożdży świeżych
chlapka* oliwy (około 2-3 łyżek)
wszelkie dodatki typu orzechy, ziarna słonecznika, zioła, czosnek, kminek mile widziane, choć akurat w tym chlebku je pominęłam
Wszystko wymieszać, ciasto wyrobić - u mnie robi to malakser
przełożyć do formy - np keksówki
ustawić w ciepłym miejscu, zostawić na 40 minut
Wstawić do nagrzanego do 200stC piekarnika
piec 30 minut
zmniejszyć temperaturę do 180 stC i piec jeszcze 20 minut
wyjąć z formy i studzić na kratce
Chleb przy tych proporcjach nie kruszy się podczas krojenia
* chlapka to piękne określenie zasłyszane na forum kulinarnym, określające jedno chluśnięcie z butelki :-)
Dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba sprawa jest prostsza: wszystkie składniki umieścić w pojemniku, nastawić program trwający 3:50 :-)
W temacie robótkowym to marzy mi się sukienka z takich pasków. Zobaczymy, czy będzie sukienka, czy skończy się na bluzeczce :-)
Kury są bardzo ciekawskie :-)
Za każdym razem któraś próbuje dobrać się do aparatu, intryguje je mrugajce światełko, i tutaj możemy zajrzeć kurze do gardła :-D
a to właścicielka owego gardła
Pozostałe rosną szybko, niebawem dogonią wielkością dorosłe.
Szczęśliwe życie wiejskiej fabryki jajek :-)
Jak to dobrze, że dni pochmurne mamy już za sobą!
Pozdrawiam wszystkich obserwujących!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, gdy zostawisz po sobie ślad postaci komentarza :-)