Znalazłam przepis na fajnym kulinarnym blogu , wykonałam dokładnie krok po kroku i nie żałuję każdej, długiej minuty oczekiwania. Warto.
Składniki:
- 250 g zakwasu pszennego
- 2/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 60 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 500 g mąki pszennej
Na wierzch:
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- nasiona do posypania
Mleko, wodę, cukier umieszczamy w naczyniu Thermomix podgrzewamy i mieszamy czas 3 min/temp. 37 stopni/obr.2. Dodajemy zakwas i masło ponownie mieszamy czas 30 s/obr.3.
Dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę i sól i wyrabiamy ciasto czas 8 minut/poz. Thermomix/Interwał. Zostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Następnie ponownie wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał.
Ciasto przekładamy do formy - ja mam okrągłą, wysoką, silikonową
To chleb w przed pieczeniem
Zostawiamy ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przed samym włożeniem do piekarnika chleb smarujemy rozbitym jajkiem ze śmietaną i posypujemy ziarnami – makiem, sezamem, siemieniem.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i wkładamy chleb. Pieczemy ok 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze ok 25 minut.
Bardzo polecam :-)
Wspaniale wygląda! Aż się głodna zrobiłam :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo Ci polecam, zrób koniecznie!
UsuńWczoraj zamiast całości mąki pszennej dodałam pól na pół żytniej razowej i pszennej 650 - chleb urósł mniejszy, ale to niebo w gębie do kanapek z zieleniną i pomidorkami :-)
Brakuje tylko zdjęcia miękiszu😍
OdpowiedzUsuń