Rano matka,za dnia kosmetolog,wieczorem kucharka,ogrodniczka,prządka, w weekendy trener kosmetyczny

czwartek, 23 maja 2013

Chleb mleczny na zakwasie

Lubię smak chleba, a ten jest naprawdę wyśmienity!
Znalazłam przepis na fajnym kulinarnym blogu , wykonałam dokładnie krok po kroku i nie żałuję każdej, długiej minuty oczekiwania. Warto.



Składniki:
  • 250 g zakwasu pszennego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 60 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 500 g mąki pszennej
Na wierzch:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • nasiona do posypania


Mleko, wodę, cukier umieszczamy w naczyniu Thermomix podgrzewamy i mieszamy czas 3 min/temp. 37 stopni/obr.2. Dodajemy zakwas i masło ponownie mieszamy czas 30 s/obr.3.
Dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę i sól i wyrabiamy ciasto czas 8 minut/poz. Thermomix/Interwał. Zostawiamy ciasto  w naczyniu do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Następnie ponownie wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał.
Ciasto przekładamy do formy - ja mam okrągłą, wysoką, silikonową
To chleb w przed pieczeniem


Zostawiamy ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przed samym włożeniem do piekarnika chleb smarujemy rozbitym jajkiem ze śmietaną i posypujemy ziarnami – makiem, sezamem, siemieniem.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i wkładamy chleb. Pieczemy ok 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze ok 25 minut.




Bardzo polecam :-)


2 komentarze:

  1. Wspaniale wygląda! Aż się głodna zrobiłam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci polecam, zrób koniecznie!
      Wczoraj zamiast całości mąki pszennej dodałam pól na pół żytniej razowej i pszennej 650 - chleb urósł mniejszy, ale to niebo w gębie do kanapek z zieleniną i pomidorkami :-)

      Usuń


Będzie mi miło, gdy zostawisz po sobie ślad postaci komentarza :-)

pinterest


Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa komentarza :-)