Aby nie było nudno jeść w szkole i w pracy wyłącznie kanapki.
Samosy są świetnym rozwiązaniem a ile kucharek, tyle różnych farszy w środku.
Przepis na 20 sztuk
Mój przepis na ciasto:
- 500g mąki
- 145 ml mleka
- 2 łyżki wody
- 3 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 opakowanie suszonego oregano
Z podanych składników zagnieć ciasto. U mnie zajmuje się tym Thermomix. 2 minuty, poz. interwał.
Farsz:
- 200 g mięsa mielonego
- 1/2 opakowania przyprawy Prymat do mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 marchewki
- łyżeczka z czubkiem pieprzu
- łyżeczka soli
- łyżka czerwonej słodkiej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki wody
- 3 średnie ziemniaki
Ziemniaki ugotuj. Możesz dzień wcześniej.
Cebulę i marchew obierz i posiekaj. (TM 5 sek, poz 5)
podsmaż na odrobinie oliwy.
Dodaj mięso mielone o przyprawy, smaż mieszając aż będzie gotowe podlewając wodą. Na koniec dodaj rozdrobnione ziemniaki i wszystko wymieszaj, ew. jeszcze dopraw.
Z ciasta odrywaj kawałki wielkości małej mandarynki i rozwałkuj każdy cienko na mały placek. Nakładaj obficie farsz i zlepiaj brzegi. Układaj na blaszce do pieczenia. Przed pieczeniem każdego samosa posmaruj mlekiem.
Wstaw do nagrzanego do 290 st C piekarnika i piecz aż się zrumienią - około 15 - 20 minut.
Smacznego :-)
Samosy wyglądają bardzo apetycznie, więc chyba jutro spróbuję coś takiego zrobić, bo przepis nie jest skomplikowany. Pozdrawiam, Marta
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakują :)
Usuń